Ябълкова торта с крем маскарпоне и меренг. Нежни блатове с аромат на канела и ванилия, пухкав крем с маскарпоне и сметана, сочни парченца ябълки и глазура от ефирен италиански меренг. Просто неустоима!
За рецептата:
✅ За блатовете:
3 яйца
200 г захар
120 мл олио
200 мл прясно мляко
300 г брашно
1 пакетче бакпулвер (10 г)
1 ч. л. канела
1 ванилия
✅ За ябълковия слой:
3 средни ябълки (обелени и нарязани на кубчета)
50 г захар
1 ч. л. канела
1 с. л. масло
✅ За крема:
250 г маскарпоне
200 мл сладкарска сметана
100 г пудра захар
1 ванилия
✅ За меренга:
2 белтъка
100 г захар
Щипка сол
Начин на приготвяне:
1. Приготвяне на блатовете:
Разбийте яйцата със захарта до пухкава смес.
Добавете олиото и млякото, разбъркайте добре.
Пресейте брашното с бакпулвера и канелата и добавете към течната смес.
Изсипете в намаслена форма (20 см) и печете на 180°C за около 25-30 минути.
След охлаждане разрежете блата на три равни части.
2. Ябълков пълнеж:
Запържете ябълките с маслото, захарта и канелата за 5-7 минути, докато омекнат.
3. Крем:
Разбийте маскарпонето с пудрата захар.
Добавете разбитата сметана и ванилията, като разбъркате внимателно.
4. Сглобяване:
Намажете първия блат с крем, добавете ябълковия слой.
Повторете същото със следващите два блата.
5. Меренг:
Разбийте белтъците със захарта на водна баня, докато станат гъсти и лъскави.
Покрийте тортата и направете красиви върхове с пош.
По желание, леко запечете с кухненска горелка. Освен това, по желание можете да покриете странично тортата с много малко крем и да декорирате със смлени бисквити или ядки. 😋 По този начин ще има контраст между много текстури - наслада за всяко небце!
⏳ Общо време: ~1 час и 30 минути.
Опитайте и да ви е сладко! 🥰

Коментари
Публикуване на коментар