Мед - бутикова селекция:

Ябълкова торта с крем маскарпоне и меренг


Ябълкова торта с крем маскарпоне и меренг. Нежни блатове с аромат на канела и ванилия, пухкав крем с маскарпоне и сметана, сочни парченца ябълки и глазура от ефирен италиански меренг. Просто неустоима!

За рецептата:

✅ За блатовете:

3 яйца

200 г захар

120 мл олио

200 мл прясно мляко

300 г брашно

1 пакетче бакпулвер (10 г)

1 ч. л. канела

1 ванилия

✅ За ябълковия слой:

3 средни ябълки (обелени и нарязани на кубчета)

50 г захар

1 ч. л. канела

1 с. л. масло

✅ За крема:

250 г маскарпоне

200 мл сладкарска сметана

100 г пудра захар

1 ванилия

✅ За меренга:

2 белтъка

100 г захар

Щипка сол

Начин на приготвяне:

1. Приготвяне на блатовете:

Разбийте яйцата със захарта до пухкава смес.

Добавете олиото и млякото, разбъркайте добре.

Пресейте брашното с бакпулвера и канелата и добавете към течната смес.

Изсипете в намаслена форма (20 см) и печете на 180°C за около 25-30 минути.

След охлаждане разрежете блата на три равни части.

2. Ябълков пълнеж:

Запържете ябълките с маслото, захарта и канелата за 5-7 минути, докато омекнат.

3. Крем:

Разбийте маскарпонето с пудрата захар.

Добавете разбитата сметана и ванилията, като разбъркате внимателно.

4. Сглобяване:

Намажете първия блат с крем, добавете ябълковия слой.

Повторете същото със следващите два блата.

5. Меренг:

Разбийте белтъците със захарта на водна баня, докато станат гъсти и лъскави.

Покрийте тортата и направете красиви върхове с пош.

По желание, леко запечете с кухненска горелка. Освен това, по желание можете да покриете странично тортата с много малко крем и да декорирате със смлени бисквити или ядки. 😋 По този начин ще има контраст между много текстури - наслада за всяко небце!

⏳ Общо време: ~1 час и 30 минути.

Опитайте и да ви е сладко! 🥰

Коментари